Veelgestelde vragen over de Sperm OK test

 

1.   Hoe nauwkeurig is de Sperm OK® mannelijke vruchtbaarheidstest?

Klinische studies wijzen uit dat de Sperm OK vruchtbaarheidstest voor mannen meer dan 95% nauwkeurig is vergeleken met een vergelijkbare test in het laboratorium.

2.   Wat betekent het als ik een negatief testresultaat heb?

Een negatief testresultaat betekent dat je minder dan 15 miljoen spermacellen per milliliter hebt. Dit geeft aan onvruchtbaarheid. Echter kan alleen dit testresultaat geen indicatie zijn dat je onvruchtbaar bent. Sperma concentraties variëren per dag en dus is het mogelijk dat als je nog een test doet op een andere dag dat de uitslag dan wel positief is. Wij raden je echter aan om bij een negatief resultaat je huisarts of fertiliteitsarts te raadplegen en je sperma nader te laten onderzoeken om een nauwkeurig testverslag te krijgen van je sperma analyse. Andere factoren die je vruchtbaarheid beïnvloeden kunnen dan wellicht ook duidelijk worden.

3.   Wat betekent het als ik een positief testresultaat heb?

Een positief testresultaat op de Sperm OK spermatest betekent dat je meer dan 15 miljoen spermacellen met milliliter hebt, dat aangeeft dat je vruchtbaar bent als man. Dit resultaat alleen kan echter niet bewijzen dat je vruchtbaar bent omdat er ook andere factoren de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Als jij en je partner al langere tijd proberen zwanger te worden zonder succes, zelfs na het verkrijgen van een positieve testuitslag op de Sperm OK Vruchtbaarheidstest, raden we je aan om contact te zoeken met je huisarts of fertiliteitsarts voor nader vruchtbaarheids onderzoek.

4.   Kan ik de test nog steeds uitvoeren als mijn opgevangen sperma niet dun vloeibaar is geworden na 20 minuten?

Ja. De snelheid waarmee sperma monsters vloeibaar worden kan verschillen per persoon. Dus kun je je sperma laten staan tot maximaal 3 uur om het de kans te geven om dun vloeibaar te worden. Door het sperma monster warm te douden op lichaamstemperatuur kan ook helpen om het dunner te maken. Je kunt dit doen door de cup met sperma te laten drijven in een kom handwarm water. NIET IN DE MAGNETRON OVEN ZETTEN. De testcassette zal nog steeds een nauwkeurige testuitslag geven ook als het zaadmonster niet helemaal dun vloeibaar is geworden. Het is wel belangrijk dat je je opgevangen sperma gedurende 20 minuten laat staan voordat je doorgaat met stap 2 in de gebruiksaanwijzing waar je het monster mixt met de oplossingsvloeistof. Zorg ervoor dat je vermijdt om vaste deeltjes of klonten uit het spermamonster toe te voegen aan de oplossingsvloeistof. Het meest vloeibare deel van je opgevangen sperma moet in het pipetje worden opgezogen om toe te voegen aan de vloeistof.
Als je sperma niet vloeibaar is geworden na de maximale wachttijd en het pipetje bijvoorbeeld verstopt raakt, kun je het beste dit spermamonster weggooien en opnieuw een test uitvoeren na ten minste 48 uur en niet later dan 7 dagen met een nieuw ejaculaat. Reinig de opvangcup en het pipetje met schoon water en laat ze beiden drogen voordat je ze opnieuw gebruikt. Gebruik geen zeepmiddelen of andere schoonmaakmiddelen of de cup en pipet schoon te maken.


5. De testlijn in de testregio (bij T) was niet zichtbaar toen ik keek tussen de 5 en 10 minuten tijd. Het werd wel zichtbaar naderhand na meer dan 10 minuten. Betekent dat het testresultaat toch positief is?

Nee. Het correcte testresultaat verschijnt binnen 5 tot 10 minuten na het starten van de tijd, nadat het mengsel van sperma en buffervloeistof in de cassette is gedruppeld. Het is dus cruciaal dat je het testresultaat afleest binnen die tijd. Het aflezen van het testresultaat voor of na die tijd kan een onjuist testresultaat geven.

6. Wat kan nog meer fouten geven in het testresultaat?

Als je een test uitvoert gedurende lichamelijke ziekte kan dit tijdelijk de sperma productie beperken en een negatieve testuitslag geven. Daarom moet je deze test niet uitvoeren als je ziek bent, of recentelijk ziek bent geweest. Je medische conditie, gebruik van drugs, of het gebruik van medicijnen kan een ongewenst effect hebben op de uitwerking van de test.